Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

jordemoder.net

Design din fødsel!

Christina om sin amningen

Christina kunne med ganske få justeringer fortsætte amningen

Christina fortæller om sin amning

Maj 2016

Når amning gør ondt, er der noget der er forkert


Igennem min graviditet, var noget af det jeg så mest frem til, den forestående amning. 19 december 2014 fødte jeg vores første barn, Linus, og amningen var en realitet.


Igennem graviditeten har vi haft Karen som underviser til fødselsforberedelse, og vi var så heldige at hun var på vagt den dag vi skulle hjem, så hun fik lige kigget på sutteteknikken inden vi blev udskrevet.


Samme aften, altså ca 36 timer efter fødslen, begyndte mælken at løbe til, og jeg siger jer, Dolly Parton, go home, jeg fik bryster helt ud under armene, og nøj hvor det prikkede og spændte i dem.

Så langt, så godt, nu var der jo masser af mælk til Linus, men allerede efter et par dage synes jeg dog at det begynder at gøre noget ondt, og jeg får nogen små sår, særligt i min højre brystvorte, når Linus blev lagt til, men hey, mine veninder havde godt snakket noget om at amning gjorde ondt, meget ondt, så det var vel bare sådan det var?


Da Linus er en uge gammel, er jeg nærmest grædefærdig, hver gang han skal ligges til, for nøj hvor gør det ondt, ikke kun de første par sut, men gennem hele amningen.

Til fødselsforberedelsen er vi blevet undervist i at der findes ikke kun én ammestilling, men 360 ammestillinger, dvs. man kan ligge baby til, hele vejen rundt omkring brystvorten, så jeg prøver forskellige muligheder, men lige ondt gør det.

Jeg ringer til barselsklinikken på sygehuset, og bliver rådet til enten at bruge ammebrik i en periode, eller at give brystet en pause, og i stedet malke ud på det bryst, for at bibeholde mælkeproduktionen, og undgå mælkeknuder/brystbetændelse, og da jeg ikke kan overskue at malke ud i et døgn eller to, sender jeg manden på apoteket efter et sæt ammebrikker-


Med ammebrik på det ømme bryst, går amningen nogenlunde, men hver gang jeg forsøger at amme uden, så ribber det op i de små sår igen, og nu er der gået over en uge siden jeg fødte, så jeg har ikke længere mulighed for at henvende mig på barselsklinikken, så gode råd er dyre.


Jeg vælger at undersøge muligheden for at få besøg af en privat ammerådgiver, for sådan som jeg har det, kan jeg nærmest ikke overskue amningen, og det var jo noget af det jeg havde set aller mest frem til i min graviditet, at kunne tilbyde min baby den aller bedste, og mest naturlige, form for ernæring.

Selvom vi er midt imellem jul og nytår har Karen heldigvis tid til at komme ud og kigge på vores amning og sutteteknik allerede samme dag.


Det første hun beder mig om, er at prøve at ligge Linus til, uden ammebrik. Hun konstaterer at det ikke står helt slemt til med teknikken, men viser mig, hvordan jeg kan se om Linus svøber rigtigt om brystet, når han får fat, og hvis han ikke får rigtigt fat, skal jeg 'knappe ham af' og lade ham få fat igen. Desuden minder hun mig om, at amningen skal altså ikke gøre ondt, det er en misforståelse, det må gerne lige være ømt de første par sut, men det må altså ikke gøre ondt, og så minder hun mig om at jeg KAN lægge Linus til 360 grader omkring brystet, men ikke for enhver pris. Det næste stykke tid skal jeg undgå de ammestillinger der gør ondt, og massere eventuelle mælkeknuder ud med hånden i stedet.


Nu sidder jeg her, 4 uger senere, og kigger tilbage. Jeg har ikke brugt ammebrik siden Karen var her, og amningen er ikke længere noget smertefyldt jeg frygter, men noget jeg glæder mig over at kunne give til min søn. Hele vejen igennem har jeg haft rigtig god støtte fra min mand, og Karen har aldrig været mere end en sms eller et opkald væk. Støtten fra min mand har været alfa og omega, for han støttede også op om det, da jeg foreslog at vi brugte penge på at få et privat besøg af en ammerådgiver, dvs Karen, og hvis nogen støder på ammeudfordringer, så er mit bedste råd absolut, at de tager kontakt til en ammerådgiver. Jeg ved at nogen af mine veninder synes at det er en dyr løsning, men for os var det den rigtige, og udgiften til en konsultation er ingenting, set i forhold til udgiften til 1års modermælkserstatning.

0